avbytarbänken

Direktlänk till inlägg 26 november 2009

Petersson får mothugg

Av avbytarbanken - 26 november 2009 09:36

Johan Peterssons nästa satsning, efter Handbollsmagasinet, är kosttillskott. En satsning som inte ses med blida ögon från några av de konkurrerande lagens läkare.


Nu kanske inte de båda läkarnas klubbtillhörighet har så mycket med deras åsikter att göra, men då borde de även ha lämnat klubbnamnet därhän när de skrev under sitt öppna brev. Brevet följer nedan:


Med anledning av att en av svensk handbolls förgrundsfigurer Johan Petersson lanserar kosttillskott vill vi från Svenska Handbollförbundets medicinska kommitté komma med några rekommendationer.

Trots tillverkarens intygande om att tillskotten skulle vara befriade från dopingklassade tillsatser visar alla hittills redovisade undersökningar att risken för avsiktlig och oavsiktlig förekomst av dopingklassade tillsatser är betydande.

Kosttillskotten innehåller ofta tillsatser av efedrin samt förstadier till anabola steroider. Bägge dessa substanser är dopingklassade. Svensk handboll ansluter sig helt till SOK:s färska rekommendationer beträffande kost och kosttillskott.

SOK slår tydligt fast att det inte föreligger något behov av kosttillskott om idrottaren äter adekvata mängder mat. Hos kvinnor som tränar hårt kan det ibland behövas tillskott av järn men detta skall då fastslås efter provtagning och ordination av läkare.


I Riksidrottsförbundets kampanj "Vaccinera klubben mot doping" tas denna fråga upp och budskapet är även där helt entydigt - avstå från kosttillskott om du vill försäkra dig om en dopingfri idrottsprestation.


Kenneth Jacobsson
Svenska Handbollförbundets rådgivningsläkare i antidoping
Läkare Hammarby handboll och U-21 landslaget
Ledamot i Svenska Handbollförbundets Medicinska Kommitté


Kurt Andersson
Ordförande i Svenska Handbollförbundets Medicinska Kommitté
Läkare Sävehof
 



Således ingen lätt sits för Johan Petersson. Blir intressant att läsa hans svar på brevet. Indirekt hävdar ju de båda läkarna att Peterssons produkt innehåller dopningsmedel. Samtidigt har Petersson lanserat en produkt som strider mot SHFs rekomendationer.


Avbytarbänken har ingen åsikt om vem som har rätt, men tycker att klubbtillhörigheten sticker lite i ögonen. Hammarbys Garpås lämnade under förra säsongen in en anmälan mot Alingsås där han klagade på diverse händelser. Frågan är om inte Garpås har ett finger med i spelet här oxå?

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av avbytarbanken - 1 februari 2011 08:48

Två fullspäckade handbollsveckor slutade för svensk del med en fjärdeplats. En fjärdeplats som kan ses i många olika ljus. Framförallt ska spotlighten sättas på det faktum att Sverige återigen är att räkna med i den internationella topphandbollen. Sv...

Av avbytarbanken - 11 maj 2010 14:33

Silly season i all ära, men ny tystnar elithandbollen för ett tag. Så gör även Avbytarbänken. Inte för ett tag, utan för gott.   Efter moget övervägande har personen bakom Avbytarbänken tagit beslutet att sluta blogga.   Bloggen startades av ...

Av avbytarbanken - 10 maj 2010 17:04

Avbytarbänken var lite för snabb med att avskriva Petter Hansson från Alingsås HK.   Nu har nämligen Hansson skrivit på för 2+1 år med Alingsås. I Avbytarbänkens tycke en stark värvning som kommer komplettera Mikael Aggefors på ett bra sätt. ...

Av avbytarbanken - 9 maj 2010 20:33

Är det inte ovanligt tyst i media efter gårdagens finaler?   Kanske beror det på att "fel" lag vann finalerna. Sävehofs hemmatidning är Partille Tidning. Utkommer någon gång per vecka och finns inte på webben. Göteborgs-Posten gör sällan några st...

Av avbytarbanken - 8 maj 2010 23:25

Enligt AoH är poolindelningen inför nästa säsong klar.   Notisen menar att det blir 33 omgångar istället för 28. Avbytarbänken hävdar att det blir 32 omgångar, och att det denna säsong spelades 26. Det är dock inte huvudnyheten. Poolerna ser ut ...

Ovido - Quiz & Flashcards