avbytarbänken

Alla inlägg under november 2009

Av avbytarbanken - 22 november 2009 18:13

Ännu en söndag till handlingarna. För Avbytarbänkens del har det varit ovanligt lite handboll på schemat.


Andra halvlek i matchen mellan Kolding och Ademar Leon följdes dock med stort intresse. Avgörandet blev precis lika sevärt och nervpirrande som i första mötet lagen emellan. Skillnaden var att Ademar denna gång tog båda poängen.


Ingemar Linell måste vara en av världens tristaste coacher. Inte en enda domslut lämnas okommenterat, och armföringen skulle göra vilken gyminstruktör som helst avundsjuk. Det krävs mycket mjölksyreträning för att hålla armarna i luften i två gånger trettio minuter. Linell är lite förlåten av att domarna inte var på topp, men Kolding fick ett gyllene läge att avgöra. Först en tveksam tvåa med sig, sedan en underlig stürmer, och slutligen ytterligare en tvåa för skott efter signal. Sex mot fyra i nära en och en halv minut. Ademar vann perioden med 1-0.


I Elitserien vann Bajen, och Pilfalks come back blev troligen tungan på vågen. Bajen har inte vunnit sedan han blev skadad. Nu kanske Hammarbys klättring kan börja.


Ystad vidare igår. Idag utklassade Guif Aon Fivers. Sköna rankingpoäng till Sverige. Synd att Sävehof gick på pumpen, men lottningen kunde varit förmånligare.

TT

Av avbytarbanken - 22 november 2009 11:58

Avbytarbänken har tidigare reagerat på att den person som skriver handbollstelegram på TT inte alltid har full koll. Den här gången var det värre än vanligt.


Saxat från Aftonbladet och GP:

 

15 minuter i första halvlek och tio minuter i andra. Så länge orkade Alingsås stå emot Zagreb i Champions league, matchen slutade 21–28.

– Vi inledde bra men sedan gick musten ur oss, säger den 19-årige mittsexan Jonathan Berg till SVT.

Alingsås saknade flera tongivande spelare men kanske främst Ville Kangas och Kristian Bliznac – och det märktes.

– Det är två stora gubbar, två bra försvarare. Klart att vi saknade dem, säger Berg.

Tränaren Robert Wedberg tillägger:

– Vi orkade inte spela det försvarsspel vi vill göra.

Närmast väntar nu H 43 i elitserien och nästa match i Champions league blir bortamötet mot Ciudad Real den 13 december.

 

21-28. Då har man bara missat sex mål. CL-omgången 13 december ska bli intressant att se, eftersom turneringen nu tar uppehåll till efter EM.


Idag kikar Avbytarbänken på Kolding-Ademar på ehftv.com. Förhoppningsvis blir returen lika spännande och sevärd som mötet i Spanien.

CL

Av avbytarbanken - 21 november 2009 22:07

Alingsås gjorde en mycket bra insats mot Zagreb, men förlorade ändå med nio mål. Hur hänger det ihop?


Alingsås inledde mycket bra och kunde med mer flyt haft ledningen med både 4 och 5-1. Fram till 6-5 i den trettonde minuten höll Alingsås sin ledning, men sen kom Zagreb. Alingsås spelade inte så mycket sämre under den tiominutersperiod där Zagreb gick förbi och till ledning med sju bollar. Istället kändes det lite som att Alingsås föll på eget grepp. Den fina starten fick Alingsås att överge det fungerande spelet och ersätta det med lite för lätta och snabba avslut. Avslut som Zagreb straffade varje gång.


Starten av andra halvlek var ännu bättre än i första. 6-2 innan Zagreb tog time out. Vet inte om Zagreb även tog ett snack med domarna, för efter time outen fick Alingås knappt ett domslut med sig. Nu var dock inte fransmännen anledningen till att Zagreb till slut lyckades vinna med nio mål. Främsta anledningen var istället Alingsås, för dagen, tunna bänk. Med tre niometare borta fick Bernhardsson, Rylander, Johansson och Petersson slita hårt. Med bara ett kompentent niometersnamn till på bänken hade Alingsås kanske orkat göra match av tillställningen hela vägen.


Slutligen några små reflektioner.


- Om Pontus Johansson spelar på samma sätt i Elitserien så kommer inte Alingsås behöva lida alltför mycket av Bliznacs frånvaro.

- Hur kan "Alingsåspubliken" tillåta att Balic håller palaver med domaren i över en minut? Balic ska buas ut och ljudnivån ska vara så hög att domaren och Balic inte hör varandra.

- Löke får fortfarande spela, trots sina dubbla kontrakt. Har inte den affären fått ett slut ännu?

Av avbytarbanken - 20 november 2009 21:20

Dax att ruska lite liv i debatten. Förhoppningsvis görs detta bäst genom att svära i kyrkan. Avbytarbänken hävdar att MEP är fel sätt att mäta handbollens prestationer.


Först och främst ska det framhållas att Avbytarbänken är ett stort fan av statistik, stort som smått. Troligen har detta framkommit genom de många statistiska inlägg som förekommit i bloggen sedan starten.


Inom handbollen finns en uppsjö av parametrar att göra statistik av. Mål, assist, stulna bolla, tappade bollar, tilldömda straffar, utvisningar, räddningar, räddningsprocent mm mm. Absolut inget fel i dessa. Kan göras många och långa intressanta rankinglistor av ovanstånde. Att statistiken var och en är intressant gör dock inte att allt sammanvägt, MEP, blir det bästa måttet på prestation.


En riktigt bra försvarsspelare får aldrig någon hög MEP, snarare tvärtom eftersom utvisningar och orsakade straffar ger minus. En målmaskin får däremot en riktigt hög MEP, även om spelaren inte är bättre på sin position än så många andra. Tholin vann MEP-ligan förra säsongen, trots att han var usel i läget. Istället samlade han ihop alla sina MEP-poäng genom att kontra in målen.


Som belöning för MEP-segern placerades Tholin i All Star Team, trots att han inte på något sätt var den bäste kantspelare. Han hade bara turen att spela i ett lag som kontrade konstant.


Richard Kappelin fick priset som bästa målvakt, och vann även MEP-ligan för målvakter. Kappelin är troligen seriens bästa målvakt även denna säsong, men han kommer inte att vinna någon MEP-liga. Detta för att han denna säsong har en mycket kompetent målvaktskollega i Mikael Aggefors, som för tillfället toppar räddningsprocenten. De båda alingsåsmålvakterna delar i stort sett på uppgiften och ingen av dem kommer nå några, i jämförelse, höga MEP-poäng. Kappelins kanske främste utmanare om All Star-titeln förra säsongen, Daniel Johansson i Guif, hade förra säsongen samma situation som Kappelin har denna säsong. Daniel delade då uppgiften med Herderio Lucau. Var det den delade sysslan som blev tungan på vågen, men i negativ bemärkelse för Danne.


Vad blir då kontentan av det hela. Tycker Avbytarbänken att MEP ska bort. Svaret är nej. MEPen får gärna finnas kvar för dem som bara vill se hur spelarna presterat framåt. Avbytarbänken tittar hellre på statistiken kolumn för kolumn, och ser sammanvägningen mer som en restprodukt. När säsongens All Star Team, och månadens lag dessförinnan, ska utses hoppas Avbytarbänken att juryn ser längre än MEP-statistiken.

Av avbytarbanken - 20 november 2009 16:01

Nya numret av handbollsmagasinet damp ner på hallgolvet idag.


Avbytarbänken har i tidigare inlägg kritiserat Handbollsmagasinet för bristande korrekturläsning. Efter någon halvminuts bläddrande i det nya numret kan Avbytarbänken konstatera att problemet kvarstår. Hur kan de ansvariga låta en potentiellt bra produkt förfulas av slarvfel?

Av avbytarbanken - 20 november 2009 10:22

HK Malmös presskonferens igår handlade varken om nya spelare eller tränare. Istället berättade fyra Skåneklubbar att det planeras för dubbelarrangemang.


Tanken är att slå det skånska rekordet för klubbhandboll - 4858 personer. Matcherna som ska spelas i Malmö Arena är Ystad mot H 43 och Malmö mot Lugi. Om man verkligen vill slå rekordet så hade en match med Kristianstad varit ett bättre val.  


De fyra lag som ska spela har tillsammans ett publiksnitt på drygt 5000 personer. Tror dock inte man kan räkna med att alla dessa i Malmö. Bekvämlighet väger tungt för många svenska handbollstittare. Speciellt som medelåldern är ganska hög. Hur ser man förövrigt till att personer med säsongsbiljett tar sig till Malmö? Biljetten är ju köpt för att nyttjas i respektive hemmahall. 


Nu ska dock inte Avbytarbänken enbart vara pessimist. Med rätt priser och lite 2 för 1 - erbjudanden mm kan rekordet säkert slås. De 12 000 som Jihde ville få fram i intervjun känns dock ganska fjärran.


Någon kommenterade att det var stort av Ystad att flytta sin hemmamatch. Sett till hemmaplansfavören är det så, men Ystad kommer givetvis få mer än full ekonomisk kompensation.

Av avbytarbanken - 19 november 2009 11:23

HK Malmö har utannonserat en Presskonferens innan kvällens match mot Drott. Vad meddelas då?


Har någon av Stavstens danskar hamnat på Malmös lönelista? Blir Winther assisterande till Proppen nästa säsong? Kanske har Malmö anammat Axnérs syrliga passning till Hellgren, om att ändra Malmös slogan till "Champions League-segrare 2013"



Av avbytarbanken - 19 november 2009 01:45

Alingsås vann borta mot Guif, trots att laget saknade Bliznac, Iveland och Kangas. En så bra chans att slå Alingsås kommer inget annat lag att få denna säsong.


Som tidigare inlägg klargjorde så trodde Avbytarbänken på Guif ikväll, speciellt som det ryktades att Alingsås skulle sakna några tunga pjäser. Alingsås gjorde dock en riktigt stark insats, eller var det Guif som var dåliga? Avbytarbänken lutar åt det förstnämnda.


Alingsås spelade mycket bra bakåt och hade två bra målvakter. Kappelin skrämde slag på Guif straffskyttar, och tog tre av fem - matchavgörande. Alingsås förhastade sig inte i sitt anfallsspel och lät ibland armen komma upp innan läget togs. Allt för att förhindra Guifs snabba kontringar. Slutligen gjorde Bernhardsson en stark come back och Johan Peterssons rutin var ovärdelig.


Guif gjorde inte någon särskilt dålig match, men verkar ha glömt hur man vinner. Hemmalaget var nära att spela hem matchen med tio minuter kvar. Publiken var på tå, och kontringsspelet fungerade. Dessutom gjorde Danne i målet några toppräddningar. Sen kom då ängsligheten igen. Alingsås avslutade med 5-0, och de lägen som Guif tog i slutet var inget man ägnade sig åt tidigare i matchen. Respekten var påtaglig, och sm-finalen satt säkert på näthinnan hos många spelare. Slutresultatet blev förövrigt detsamma som i Globen.


Alingsås är nu fem poäng före jagande lag. Bliznac ryktas bli borta i tre veckor, och Iveland har något liknande kvar innan come back. Även om Alingsås har skador och ett tufft program framför sig så dem troligen hålla övriga bakom sig. Arbetsro är det minsta man kan säga att västgötarna skaffat sig.

Ovido - Quiz & Flashcards