avbytarbänken

Alla inlägg under december 2009

Av avbytarbanken - 27 december 2009 11:29

Idag kan handbollstittarna välja, eller se på två intressanta matcher samtidigt.


SVT visar en mycket intressant match, Lugi mot Ystad. Ska Lugis fina svit hålla i sig, eller ska Ystad återigen prestera bra handboll mot ett topplag? Avbytarbänken tror på det sistnämnda. Ystad går i så fall upp på 20 poäng, samma som Lugi. Även Alingsås har 20 poäng men möter Hammarby hemma och kan hamna på 22. Sävehof har efter gårdagens seger 21 pinnar. Tabelltoppen efter dagens matcher skulle kunna se ut så här;


Alingsås 22

Sävehof 21

Ystad 20

Lugi 20

Drott 19


Om Alingsås förlorar så blir det ännu jämnare. Fem lag inom två poäng. Dagens andra match som vi kan se även från hemmet är Alingsås-Hammarby på livehandboll.se


Mest intressant i den matchen, förutom om Alingsås har kommit ur svackan, är hur landslagspetade Bliznac spelar när förbundskapten Olsson finns på motståndarbänken. Avbytarbänken gissar på 20-talet avslut från vänsternian, och kanske tvåsiffrigt antal mål.


Innan herrmatchen Lugi-Ystad sänder SVT dammatchen Lugi-Sävehof. Sävehof som igår mötte Heid. Ibland kan det tyckas att förbundet lägger matcherna konstigt på herrsidan, men damplaneringen tar priset.

Av avbytarbanken - 22 december 2009 22:31

Mikael Franzén blir ny tränare i Sävehof. Kanske flyttar Rustan bara ett par mil söderut?


Aranäs leder Allsvenskan och kan mycket väl ta sig upp i Elitserien till nästa säsong. Hur det än går så blir det utan tränare Mikael Franzén, som alltså tar över efter Rustan i Sävehof.


Tror att Rustan skulle kunna tillföra en del hos en Elitserienykomling. Dessutom slipper han flytta för att få nytt jobb.


Avbytarbänken fick halvt rätt i sitt tips om ny tränare i Sävehof. Henrik Signell, som var Avbytarbänkens tips, blir assisterande till Franzén.

Av avbytarbanken - 22 december 2009 22:08

Nej, inte Magnus.


Vem kom på den eminenta idén att ställa ett halvmeterhögt juleträd på bordet i Handbollsklubben? Med bara en kamera blir det svårt att få deltagarna att synas. Särskilt fröken programledare (vet ej namnet) och Axnér, som ständigt stödjer sig på armbågarna.

Av avbytarbanken - 22 december 2009 13:16

När det är precis stendött på handbollsfronten i en vecka så kan det väl vara på sin plats att önska God Jul och samtidigt blicka framåt.


Mellan jul och nyår spelar elitlagen en eller två matcher var, och sen kommer em-uppehållet. Som en välsignelse för vissa lag, som en bromskloss i formtoppen för andra.


Under uppehållet kommer Avbytarbänken bjuda på två serier av inlägg. Väldigt olika i sitt fokus, men givetvis handlar det om Elitserien. Tillsammans med inlägg kring Sveriges em-spel hoppas Avbytarbänken med dessa serier av inlägg att kunna täcka den månadslånga elitluckan.


Återigen, till alla läsare (ni fortsätter att bli fler), God Jul!


Ps. Att Avbytarbänken önskar God Jul nu innebär inte nödvändigtvis att det inte blir fler inlägg innan jul. Ds.

Av avbytarbanken - 20 december 2009 19:05

Så gick svenska mästarna på pumpen igen. På hemmaplan - igen.


Det är något som inte riktigt stämmer i Alingsås spel för tillfället. Att Alingsås spelare var för sig är mycket kompetenta är de flesta säkert överrens om. När lagspelet uteblir så finns dock inte mycket utrymme för individuella spelare att glänsa.


Webb-matchen mot Ystad var ett lysande exempel på att lagspelet inte fungerar. Vilda västern-skytte och ett otal bortkastastade bollar. Idag var det Skövde som lyckades ta två poäng mot Alingsås, på bortaplan dessutom. Statisitken visar elva missade passningar mot ett defensivt försvar. Alingsås adelsmärken förra säsongen var kollektivet och de få tekniska felen.


Nu tror inte Avbytarbänken på något sätt att Alingsås tappat bort sitt kunnande, men att laget är i en svacka råder det inget tvivel om. Frågan är om det sitter i huvudet eller i kropparna. Under den tuffa matchningen i Champions League presterade Alingsås bra handboll även i Elitserien. När CL nu har uppehåll har spelet inte stämt på länge. Kanske är det så att Alingsås faktiskt behöver CL-matcherna för att hålla spelet uppe och hjärnorna fräscha. Annars hör man ju oftast hur Europaspelet sliter på spelarna.


Nu har Lugi en gyllene chans att ta sig förbi Alingsås i tabellen, men Avbytarbänken tror att Ystad spräcker Lugisviten och gör topptabellen oerhört jämn. Alingsås längtar nog mest efter ett em-uppehåll, men ska innan dess klara av Hammarby och Kristianstad hemma. Två lag som båda tog poäng mot Alingsås på hemmaplan. Väldigt ovisst vilket lag som toppar tabellen om en dryg vecka.

Av avbytarbanken - 20 december 2009 13:51

Ryssland vann vm-finalen över Frankrike, som höll på spelas ur turneringen av Sverige, som i sin tur slutade på trettonde plats.


Resultaten visar på en Sverige inte var särskligt dåliga, och att något är ruskigt fel i den internationella handbollen. 


I vilken annan grupp som helst, som inte skapats genom den korrupta internationella handbollen, så hade Sverige hävdat sig väl. Insatsen mot Frankrike var otroligt bra, synd bara att allt rasade på slutet. Inte spelet, men skärpan i avsluten.


Är det inte dax att de europeiska nationerna reagerar på det som sker i IHF. Utan Europa är handbollen ingenting. Ordförandeposten ska givetvis innehas av en tysk, dansk, svensk eller någon från en riktig handbollsnation. Förslagvis bojkottar de europeiska nationerna vm om korruptionen fortsätter. Ett em med fler lag väger tyngre än ett vm med massa blåbärsnationer.


Dagens roligaste; Trefilovs små ruscher på kanten när Ryssland ställde om till uppspel.

Av avbytarbanken - 19 december 2009 17:35

Avbytarbänken har just bevittnat Drotts sista match i klassika "spåthallen". Drotts spel i matchen pekar mot en ljus framtid.


Som vanligt ska inga slutsatser dras av en match, men dagens match duger gott som exempel för att spå Drotts framtid.


- Många spelare levererar

- Flera av dessa är unga och har fortfarande stor utvecklingspotential

- Försvaret är mycket bra

- Elitseriens mest (?) meriterade tränare, och en långsiktig satsning

- Ny arena i en stad där publiken sluter upp i takt med framgångarna.


Ett litet varningens finger ska dock höjas. Drott kommer att tappa väldigt mycket om Gunnar eller Stephen skadas. Även om truppen är bred så saknar den rutin och behöver några drivande spelare att luta sig emot. Till nästa säsong kommer Drott att kunna värva fler etablerade namn att spetsa truppen med.

Av avbytarbanken - 18 december 2009 22:06

Det kan pratas hur mycket som helst om att serien är rekordjämn. Vissa lags insatser kan ändå inte bedömas som annat än extrem ojämna.


En kommentar i Sturmerfouls blogg gör gällande att bloggarna inte förstått att serien är rekordjämn, och att det är det som är orsaken till lagens varierande resultat.


Avbytarbänken vill istället hävda att det är ojämnheten hos vissa lag som gör att serien är rekordjämn. Alingsås, Ystad och Sävehof borde ha distanserat övriga lag vid det här laget. Istället har Lugi tagit upp kampen med de förväntade topplagen och övriga lag är inte så långt efter.


Efter kvällens match kan man inte längre blunda för att Ystad har en alldeles för låg lägstanivå. Redbergslid på hemmaplan borde varit en munsbit för ”di vide”. Istället får RIK föra så gott som hela matchen, och detta trots att domarna gjorde sitt bästa för att hjälpa Ystad till en komfortabel halvtidsledning.


Vissa kommer hävda att domarna avgjorde matchen i slutskedet, men utvisningar kom då i ett skede där RIK hade kontroll på händelserna och i stort sett redan spelat hem matchen. Ystad kan inte heller skylla på en urladdning mot Alingsås. Visserligen spelade Ystad mycket bra, men behövde absolut inte förta sig för att slå ett slarvigt Alingsås.


Ystad får chans på chans att klättra upp till de översta platserna i tabellen. Frågan är om laget hinner upp i toppen innan slutspelet börjar. Det kan bli mycket avgörande för semifinalplatserna I en slutspelsgrupp finns ingen plats för topp ena dagen, och botten två dagar efter.


Björn Grön är i sitt livs form. Ta med honom till em istället för Kim, Staffan!

Ovido - Quiz & Flashcards