avbytarbänken

Alla inlägg den 3 januari 2010

Av avbytarbanken - 3 januari 2010 12:03

Avbytarbänken börjar idag visionera om framtiden. Hur det kan tänkas gå i Elitserien efter EM-uppehållet, och vilka lag som lyckas ta sig till slutspel. Framåtblickandet börjar från toppen.


Alingsås leder serien med tre poäng, men har en match mer spelad än övriga lag. Således ligger laget egentligen en poäng före Sävehof och två före Ystad. Lugi har bara spelat femton matcher, och kan därför sägas vara laget som främst jagar svenska mästarna i toppen.


Kanske har Alingsås tappat några poäng fler än vad många trodde fram till nu, men å andra sidan har de övriga topplagen tappat ännu fler. Inte bara ett bevis på att toppen är jämn, utan även på att topplagen inte orkar hålla toppform genom hela serien.


Alingsås ryckte snabbt åt sig en ledning i serien och förlorade inte förrän i sin tionde match. (Matchen mot Skövde tillhörde omgång 8, men spelades först 20 december). Innan dess hade Alingsås ändå fått känna på förluster, men då i Champions League. Om det var cupspelet som var är anledningen till Alingsås formsvacka i december, eller om det var så att Alingsås behövde CL-matcherna för att hålla tempot uppe även i Elitserien, kommer vi få fortsätta att fundera över. Det enda som kan utläsas ur tabellen är ovanstående: Att Alingsås försprång har ätits upp och nu kämpar ytterligare tre lag om förstaplatsen i tabellen.


Alingsås har ”bara” nio Elitseriematcher kvar, och fyra i CL. Elitschemat ser ut som följer;


H43 b

Guif h

Skövde b

Sävehof h

Helsingborg b

Drott h

Lugi b

Lindeberg h

Redbergslid b


Det som talar för Alingsås är att dels att laget nu verkar ha haft sin svacka, dels att de svåra bortamatcherna är avklarade. Skövde är förvisso hemmastarka, men har det senaste även börjat tappa matcher på hemmaplan. Samma faktor talar emot Alingsås. Nolhagahallen har tidigare inneburit minst en ”säker” poäng per match. Denna säsong har Alingsås tappat fem hemmapoäng, varav två förluster. Guif och Sävehof kommer inte att ge upp bara på grund av Nolhagahallens rykte, tvärtom.


Avbytarbänken tippar att Alingsås i fortsättningen inte tappar fler poäng än övriga topplag, och därför krigar om seriesegern till sista omgången. Matcherna mot Lugi och Sävehof blir extra viktiga. Väl i slutspel lär det visa sig vilken effekt CL-spelet har. Om det är så att CL hjälper Alingsås att hålla fart och skärpa så lär inte effekten mattas i slutspelet. Är det däremot så att CL är psykiskt slitande, och svackan kommer med samma intervall som senast, så blir det kanske inte ens semifinal för regerande mästarna.

Ovido - Quiz & Flashcards