avbytarbänken

Alla inlägg den 1 april 2010

Av avbytarbanken - 1 april 2010 13:26

Det saknas fortfarande en hel del handbollskunskap på landets sportredaktioner.


Idag skriver Expressen om Kristianstad i kvalserien. Notisen flankeras av bilden av en orangeklädd spelare. Så långt rätt. Kulörten alltså. Problemet är att bilden föreställer Tobias Warvne i Lindesbergs orangea tröja.

Av avbytarbanken - 1 april 2010 13:18

På medlemsmötet om några veckor förväntas HEH-klubbarna ta beslut om en revolutionerande regeländring.


Det har blivit mer och mer populärt att använda sig av en utespelare iklädd väst istället för målvakt i spel med en man mindre. Som en följd av detta har handbollens regelkommitté nu kommit med förslaget att dessa västspelares mål ska räknas dubbelt.


Sigge Johansson i SHFs regelkommitté kommenterar förslaget såhär.


- Vi tror att matcherna blir intressantare så här. Ett lag med bra västspel får chansen att vinna sina egna utvisningar. Dessutom skapar det möjlighet för fantastiska avslutningar av jämna matcher. Ett lag som ligger under med ett mål i slutskedet kan plötsligt bli vinnare genom mål av västspelaren.


Det övergår Avbytarbänkens förstånd hur HEH-medlemmarna kan tycka att detta är ett bra förslag. Ber ändå att få återkomma i ärendet när förslaget har getts lite betänketid.

Av avbytarbanken - 1 april 2010 11:15

Gårdagens två skrällar skapar nerv i slutspelsserierna.


Drott öser på i grupp 2. Alingsås tappade på nytt under matchens slutskede och nu ska det mycket till om svenska mästarna ska nå semifinal. Att Drott i två raka matcher slår Alingsås är i sig anmärkningsvärt, men framförallt reagerar Avbytarbänken på hur segrarna bärgas.


I grundserien avfärdade Alingsås Drott med enkelhet i båda matcherna. I slutspelet har det i båda matcherna sett ut som att skeendet skulle upprepas. I första matchen hade AHK 18-15 i andra halvlek, men tappade till 20-23 under sista kvarten. Igår har AHK 12-7 i första halvlek och tvåmålsledning under matchens sista fjärdedel. Ändå vann Drott, 29-26.


Drotts insats är imponerande och ska inte förringas. Ändå känns det som att förklaringen till resultaten ligger hos Alingsås. Avbytarbänken har inga svar, men kan ändå framlägga en teori. 


Även om varken spelare eller ledare vill kännas vid det så ligger kanske problemet, omedvetet, i inställningen. Ingen av spelarna tror att de ska kunna vinna utan att ge allt. Hjärnorna vill däremot inte ge det som behövs. En psykologisk faktor som spelarna inte kan lastas för. När sedan även marginalerna går emot så skapas frustration, vilket inte gynnar prestationen. Möjligen är truppen även psykiskt trött efter att ha spelat tio matcher fler än övriga lag (som inte spelat i Europa), och denna trötthet visar sig nu under senare delen av säsongen. 


Drott och Sävehof kommer spela semifinal, men inte nödvändigtvis mot varandra. I grupp 1 står kampen om en andra semifinalplats mellan Ystad och Hammarby. Ystad som igår, icke förvånande, tappade poäng mot Malmö. Under grundserien vann Malmö båda matcherna och Ystad var knappast glada över att ställas mot Malmö i slutspelsserien. Resultatet innebär att Hammarby har en bra chans att nå andraplatsen. Ystad har två poäng till godo, men ska i sista matchen möta Sävehof. Om Bajen i nästa match slår Ystad så ska det mycket till för att Ystad ska hålla andraplatsen.


Inför de två sista omgångarna kvarstår spänningen i grupperna, och i grupp 1 lär sista omgången bli avgörande för utgången. I grupp 2 däremot kanske den sista omgången, åtminstonne publikmässigt, blir ointressant. Vinner Guif mot Drott så kan inte Alingsås gå till semifinal. Risken finns då att det blir fler röda tröjor än blå på läktaren i Nolhaga. Guif spelar för en förstaplats i gruppen. Nya slutspelsserien balanserar på en tunn lina mellan "succé" och fiasko. Efter sista omgången återkommer Avbytarbänken med en utvärdering.

Ovido - Quiz & Flashcards