avbytarbänken

Alla inlägg under januari 2010

Av avbytarbanken - 28 januari 2010 15:03

HK Malmö började riktigt bra och såg länge ut som ett slutspelslag. Sedan blev Proppens mannar avslöjade.


Malmö har rasat i tabellen och är nu indragna i kvalkampen. Inledningsvis såg nuvarande position ut att vara något som Malmö med enkelhet skulle undvika. Framförallt var det Malmös effektiva mittsexspel som rönte framgångar, och det tog lite tid för övriga lag att inse Malmös styrka. Under den senaste månaden har dock Malmö blivit avslöjade och motståndarnas fokus läggs numera på att ta bort mittsexorna ur spelet. Övriga spelare, frånsett Calle Sjödin, har inte ritktigt lyckats anpassa sig till de nya förutsättningarna och resultaten uteblir.


Proppens rutin talar för att Malmö återigen kommer bli att räkna med. En månads EM-uppehåll har gett möjlighet till att träna in ett alternativt spel och niometarna kommer att leverera mer än tidigare. 


Malmös säsong tar slut 17 mars. Är inte kvalrisken undanröjd då så slås Kristianstad tillbaka i sista matchen.


Malmös kommande matcher:


Redbergslid h

Drott b

Ystad b

Lugi h

Hammarby h

H 43 b

Guif h

Skövde b

Sävehof h

Helsingborg b

Kristianstad h


Svårt program. Inga "enkla" matcher hemma, och bortamatcher mot lag som behöver sina hemmasegrar. H 43, Skövde, Helsingborg och Kristianstad måste slås.

Av avbytarbanken - 28 januari 2010 14:45

Bästa nykomlingen kommer att spela Elitserien även nästa säsong, men slutspel blir det inte.


Kristianstad har genom hårt slit, hårt spel, och hjärta gjort en fullt godkänd insats så här långt. På hemmaplan kan laget slå vilket lag som helst och borta viker man inte ner sig i första taget. Kristianstad spelar efter sina resurser och har flera gånger tagit segrar tack vare en väl fungerande matchplan.


Lagets akilleshäl kan bli skador. Framförallt Jesper Larsson är oerhört viktig för skåningarna och Larssons spel är skillnaden mellan ingenmansland och kvalplats. Håller Larsson hela säsongen så kan Kristianstad hålla sig kvar på plats nio eller tio. Alternativet är att Friis spelar upp sig en klass. Avbytarbänken tror dock inte ens att en het Larsson kan rädda Kristianstad från kval. Kvalspelet blir dock en enkel resa.


Kristianstads återstående matcher:


Guif b

Skövde h

Sävehof b

Helsingborg h

Drott h

Lugi h

Lindesberg b

Redbergslid h

Malmö b


Kanske avgörs det inte förrän i sista omgången om det blir Malmö eller Kristianstad som får kvala. Fem hemmamatcher av de nio kvarvarande ger en viss fördel. Skövde hemma och Lindesberg borta är viktiga matcher. Så givetvis även avslutningen mot Malmö.

Av avbytarbanken - 25 januari 2010 11:50

Lindesberg är under uppehållet det lag som ligger närmast utanför slutspelet. Lagets problem är att man satsat på en bredd man inte har.


Lindesberg inledde serien på ett bra sätt och gav efter några omgångar intrycket av att äntligen kunna bli ett lag att räkna med. Sedan kom bakslagen, bland annat på grund av skada på Aziz, och tabellplaceringen försämrades för varje omgång. Lägre än ingenmansland kommer inte Lindesberg att hamna, men laget får samtidigt svårt att ta en slutspelplats.


Avbytarbänken har tidigare menat att Lindesbergs trupp är alldeles för tunn för att lyckas. Den åsikten kvarstår, men det känns som att Puljevic insett problematiken och gått runt på fler spelare. Avlastningsspelarna presterar dock inte på samma sätt som Warvne, Arenvang och Aziz och resultaten har därför uteblivit. Att matcha fler spelare är dock helt riktigt på lång sikt och kan hjälpa Lindesberg till större framgångar under kommande säsonger. För att LIF ska nå slutspel så måste målvakterna lyfta sig rejält.


Lindesbergs återstående program:


Ystad b

Hammarby h

H 43 b

Skövde b

Sävehof h

Guif h

OV b

Kristianstad h

Alingsås b

Lugi h


Inget lätt program. Hemmamatcher mot topplag och bortamatcher mot konkurrenter om streckplatserna. Det blir svårt för LIF som måste ta många bonuspoäng för att nå slutspel.


Av avbytarbanken - 24 januari 2010 19:57

Avbytarbänken funderar på vad dessa herrar egentligen kan om handboll.


Hellgren må vara ett målvaktsorakel, men spelet har han ingen vidare koll på. Hur många gånger under detta EM har Hellgren analyserat ett lags spel, eller kommit med åsikter hur de borde spela? Svaret är: alldeles för få för att få betecknas som expert.


I dagens match mellan Tyskland och Frankrike visade Hellgren dessutom sin okunskap vad gäller regler. Han menade att domarna skulle "göra något åt" Bitters agerande vid straffarna, eftersom han enligt Hellgren var närmare skytten än tillåtet.


Sanningen är att målvakten kan stå precis innanför sexmetaren. Det är fullt tillåtet. Om straffen missas ska den dock i ett sådan läge läggas om. Målvakten ska inte heller få någon bestraffning såvida det inte upprepas på ett sätt som kan ses som osportligt eller spelförstörande.


I samma match konstaterade Ekwall, som aldrig upphör att förvåna med sina bänkanalyser, att tyskarna gnällde på domarna och att fransoserna satt lugna på sin bänk. "En annan bänkkultur", menade Ekwall.


Det gick dock aldrig upp för Ekwall att Frankrike ledde med sex mål och inte hade någon anledning att rikta fokus mot domarna. Så snart tyskarna började komma ikapp så förbyttes fransmännens lugn mot domarkritik.

Av avbytarbanken - 23 januari 2010 22:52

Även coacherna ska ha sitt betyg.


Staffan och Ola 1 - Väntade för länge med time outen i match ett. Valde spel som inte nyttjade Kim Andersson på bästa sätt, och Staffan ägnade mer tid åt domarna än åt coachning.

Av avbytarbanken - 23 januari 2010 21:17

Känns angeläget att, i bästa kvällstidningsanda, dela ut lite betyg till de svenska spelarna. 


Först, Sveriges målskyttar:

  

Niclas Ekberg 14 (6),Kim Andersson 12, Dalibor Doder 10, Lukas Karlsson 9, Jonas Källman 9, Robert Arrhenius 7, Mattias Gustafsson 5, Fredrik Petersen 3, Fredrik Larsson 3, Oscar Carlén 3, Kim Ekdahl Du Rietz 2, Tobias Karlsson 1


Så till betygen (1-5) där vissa spelare kanske spelat för lite för ett betyg men ändå betygsätts.


Dan Beutler 3 - En toppinsats och en sämre halvlek

Mattias Andersson 4 - Riktigt bra mot Tyskland


Robert Arrhenius 3 - Presterat vad man kan begära

Mattias Gustafsson 3 - Samma som Arrhenius


Jonas Källman 2 - Kan mycket bättre

Niclas Ekberg 2 - 4 av 11 i läget duger inte

Janne Lennartsson 1 - Lite speltid men visade ingenting

Fredrik Petersen 3 - Borde fått mer speltid


Kim E du Rietz 3 - Pigga inhopp

Fredrik Larsson 2 - Kanske inte Fredriks fel men en "joker" borde prestera bättre

Dalibor Doder 3 - Tar ansvar och vågar. Tyvärr lite skral utdelning

Lukas Karlsson 3 - Som sin kollega på mittnio

Kim Andersson 3 - Visade alledeles för lite inledningsvis. Höjde sig sista matchen

Oscar Carlén 2 - Ingen lycka framåt. Ok bakåt

Tobias Karlsson 2 - Borde märkas större skillnad bakåt när vår försvarare spelar





Av avbytarbanken - 22 januari 2010 22:09

Kim Andersson insinuerar i SVTs intervju efter matchen att han inte ska spela mer i landslaget.


Kom igen nu Kim. Du är inte Zlatan, och var glad för det. Landslagets kapten får inte slänga ur sig ett sådant uttalande i en intervju, ett år innan VM. Vad ger det för signaler till övriga laget, sponsorer och förbundskaptener? Plocka av dig bindeln istället och koncentrera dig på spelet.

Av avbytarbanken - 22 januari 2010 21:56

TV 4 skryter om att de "bjuder oss" på fortsatt underhållning trots att Sverige är utslaget. Kanske skulle de då koncentrera sig på att visa det som händer istället för att gå till reklam.


Alla tv-tittare såg väl att Slovenien fick ett frikast (borde varit straff) det sista som hände mot Polen? Tv 4s producent missade det uppenbarligen helt och beordrade istället reklampaus. Att dessutom Jihde och Lövgren, som står tio meter från situationen, missar frikastet är skandal. De båda herrarna vänder sig om det sista som händer innan reklamen, men verkar inte fatta att det finns en anledning till att alla spelare är kvar vid målområdet.


Eller var det bara Avbytarbänken som trodde sig de detta?

Ovido - Quiz & Flashcards