avbytarbänken

Alla inlägg under januari 2010

Av avbytarbanken - 20 januari 2010 10:29

Det tar ibland ett tag att få tummen ur r***n, men nu finns en mailadress för kontakt med Avbytarbänken.


Det är underligt hur många hotmail/live-konton som är upptagna. Vad använder folk allehanda underliga kombinationer till. Efter lite testande hittade ivf Avbytarbänken en adress som godkändes; avbytarb@hotmail.com


Avbytarbänken tar gärna emot feedback, tips mm via mail. Vill ni kommentera innehållet i inläggen så är det dock alltid roligast med en kommentar i bloggen.

Av avbytarbanken - 19 januari 2010 23:05

Sverige får hoppas på att Slovenienmatchen inte var en nyckelmatch. Alla kan slå alla och Sverige kan åka ur pga denna förlust.


Sverige kan säkert slå Tyskland, men Tyskland kan slå Slovenien. Sen blir det inbördes möten, målräkning och svenskt respass ändå.


Sverige presterade på topp direkt medan Slovenien spelade sig in i matchen och var som bäst i andra halvlek då det avgjordes. Staffans coachning var sådär. Framförallt kan time outen vid 18-17 ifrågasättas. Den skulle kommit tidigare. Att tappa fyra bollar borde räcka för att lägga in time out-kortet.


Andra halvlek var en pina att se och det var bara Doders individuella prestationer och Beutlers målvaktsspel som höll Sverige kvar så länge i matchen. Kim Andersson var iskall och tog inte i närheten av det ansvar han ska ta. Visserligen hårt markerad hela matchen, men en spelare av Kims kaliber ska kunna lösa den situtationen. Framförallt ska laget kunna lösa situationen så att Kim kan få lägen på andra positioner.


Avbytarbänken hoppas verkligen att Sverige tar sig vidare, även om inlägget inte är särskilt positivt. Framförallt med tanke på att Europa kan komma att besluta att de sju bästa i EM får en biljett till OS. Missar vi i EM så måste vi vinna hemma-VM för att spela OS. Ett sommar-OS utan Sverigen i handbollen blir lixom inte OS på riktigt.

Av avbytarbanken - 19 januari 2010 12:29

Från jumbofinal till slutspelsplats på några få omgångar. Kan Guif fortsätta klättra?


Matchen mellan Guif och OV Helsingborg i den elfte omgången var en jumbofinal. Att OV skulle vara indragna i bottenstriden var ingen överraskning, men att Guif skulle befinna i samma situation var en högoddsare.


Många andra insåg problemet med att Guif bara hade en kompetent målvakt att ställa på planen när serien startade. Trots att Lucau försvann trodde Guifledningen att Daniel Johansson fjolårssäsong skulle räcka för att täcka upp för två målvakter under innevarande säsong. Nu vet alla hur det gick. Danne har inte varit dålig, men har inte heller behövt prestera på topp för att få stå kvar.


Att Guif klarar slutspel känns ganska klart. Laget är ur sin svacka och köpet av Pava kommer på sikt att löna sig ännu mer. En ny målvakt är prio ett, eftersom Bryngelsson valde att sluta när han insåg att hantagit sig vatten över huvudet och trodde att han skulle få massa speltid. Guif behöver ingen Lucau-klass på bänken men en målvakt som är tillräckligt bra för att hoppa in när Danne har en dålig dag.


Guifs återstående matcher:


Kristanstad h

Alingsås b

Lugi h

Lindesberg b

Redbergslid h

Malmö b

Ystad h

Hammarby b

H 43 h

Drott b


Guif ser ut att ha ett ganska humant schema men det var matcherna mot dessa lag som ställde till det i säsongsinledningen, så det blir inte enkelt. Båda "derbyna" mot Hammarby och Lindesberg spelas på bortaplan, men det behöver inte betyda så mycket då matcherna kan sluta hur som helst. Kristianstad, RIK och H 43 hemma blir nyckelmatcher.

Av avbytarbanken - 17 januari 2010 14:34

Göteborgs enda bidrag i högsta serien har svarat för en stark första halva och kommer högst troligt spela slutspel till våren.


Avbytarbänken spådde inför säsongen att RIK inte skulle räcka till slutspel och därför ville spela till sig en kvalplats, för att få in mer publikintäkter. Nu verkar det istället som att laget kommer att få sina extra hemmamatcher i ett slutspel.


RIKs unga garde har imponerat och presterat bra handboll. Oräddhet och mod att misslyckas har varit adelsmärken, medan vissa matchers djupa svackor har varit det mest negativa. Inga längre svackor har dock funnits och RIK ligger därför med bra i tabellen på en sjätteplats.


Kanske dras RIK in i kampen om sista slutspelplatsen men laget löser det och slutar sexa eller sjua. Semifinal blir det dock inte.


RIKs återstående matcher:


Malmö b

Ystad h

Hammarby b

H 43 h

Guif b

Skövde h

Sävehof b

Helsingborg h

Kristianstad b

Alingsås h


H 43, Skövde och Helsingborg i Lisebergshallen är matcher som måste vinnas. I bortamatcherna mot Malmö, Hammarby, Guif och Kristianstad behövs 3-4 poäng för att inte tappa mark mot de främsta konkureterna om de tre sista slutspelsplatserna.

Av avbytarbanken - 15 januari 2010 10:29

Sista delen i Avbytarbänkens genomgång av domarnas insatser. Av kommentarer att döma sitter många och väntar på just detta inlägg. Gynnar domarparen hemma- eller bortalaget?



Positivt tal innebär att hemmalaget gynnas. Negativt tal att bortalaget gynnas. Positivt = straff hemma eller utv borta. Negativt = straff borta eller utv hemma. Matchsnittet av de två ställs mot varandra, och differensen blir slutsumman. Bröderna Gomér har alltså i snitt 1,75 fler straffar för hemmalaget eller utvisningar mot bortalaget per match.



Gomér/Gomér 1,75

Kurtagic/Wetterwik 1,22

Kliko/Johansson 1,11

Nilsson/Håkansson 1,08

Widell/Åström 0,80

Jonsson/Mäkinen 0,70 
Malki/Winberg 0,67

Canbro/Claesson 0,22

----------------

Hansson/Nilsson 0,00

----------------

Ahlvin/Koponen -0,44

Jonsson/Silfverberg -1,67

Andersson/Björk -1,73

Johansson/Sonesson -2,00


Kommentar:

Här ser vi en oerhört intressant detalj. Seriens tre unga domarpar toppar listan. Avbytarbänken vågar påstå att dessa domarpar ännu inte lärt sig att stå emot publiken. Bör ge ännu mer fördel för publistarka lag som t.ex. Kristianstad och Alingsås. Hansson/Nilsson har bara dömt en match och deras siffra är därför inte lika bra som den ser ut. Totalt sett ligger domarparen på en acceptabel nivå i sin fördelning.



Slutligen vill Avbytarbänken tacka Mart för bidraget till dessa intressanta statistikinlägg.




Av avbytarbanken - 15 januari 2010 09:57

Det var ett tag sedan Avbytarbänken publicerade tankar i varierande ämnen. Istället har det publicerats inlägg i de tre pågående följetongerna. Nu blir det dock EM, Olsson, RIK och Bajen.


Avbytarbänken har ingen ingående analys inför EM, men magkänslan är sur. Laget känns bara tillräckligt starkt på två positioner. Vänstersex och högernio. Kanske ska även målvakterna nämnas som en positiv position. Mittniorna är snabba och fyndiga men tyvärr alldeles för mycket humörspelare. Speciellt Doder.


Förlust i första matchen mot Slovenien gör att luften går ur laget. Möjligen kan Sverige slå Tyskland, om tyskarna har en dålig dag. I mellanrundan, utan poäng från första gruppspelet, blir det respass. Sverige får hoppas på att det blir ett OS-kval, för det är inte säkert att Sverige blir bland de sju bästa.


Avbytarbänken hoppas på svenska framgångar men den riktiga nerven finns inte inför detta mästerskap. Troligen pga Avbytarbänkens ogillande av förbundskapten Staffan Olsson.


Oproffsig är ett bra ord för att beskriva Olsson. Dels för att han även tränar ett elitserielag, men även för hans trista sätt att förhålla sig till media. I Elitserien vägrar Olsson att ge intervjuer och är allmänt dryg. Dessutom gnäller han om det mesta. Allt från mikrofoner till matchdelegater. Hur skulle det gå om fotbollens eller hockeyns förbundskaptener grinade för minsta lilla motgång? Förbundet hade agerat direkt och gett kaptenen en åthutning. 


Om Olsson kliver av uppdraget som tränare i Bajen och ser till att vara så tillgänglig som han bör vara för media, så kan Avbytarbänken kanske återfå förtroendet för honom. En hel del handbollskunskaper sitter Olsson trots allt på. 


****

Enligt E-tunapressen så kan RIK sälja Petter Hansson till Guif. Skulle i så fall äventyra RIKs slutspel. Vad ger mest pengar - slutspel eller Hanssonförsäljning?


****

På tal om klubbar i kris. Verkar vara värre ställt i Bajen än i RIK. Kanske dax att sparka båda klubbarna samtidigt, så slipper licensnämnden känna sig så elak mot ett enda lag. Danska systemet vore annars trevligt. Poängavdrag först, och sedan ur serien.

Av avbytarbanken - 14 januari 2010 16:30

Domarstatistiken mellanlandar i en sammanslagning av de två tidigare inläggen. Vilket domarpar har flest bestraffningar (utv + straffar) per match?



Bestraffningar per match


Johansson/Sonesson 16
Canbro/Claesson 15,33
Kliko/Johansson 15,11
Jonsson/Silfverberg 14,56
Jonsson/Mäkinen 13,70
Nilsson/Håkansson 12,77
Gomér/Gomér 12,75
Andersson/Björk 12,09
Hansson/Nilsson 12,00
Widell/Åström 11,60
Kurtagic/Wetterwik 11,22
Malki/Winberg 11,11
Ahlvin/Koponen 10,89



Kommentar:

Avbytarbänken får lite vatten på sin kvarn i och med att Johansson/Sonesson toppar listan. Avbytarbänken har tidigare uttryckt sin åsikt om att dessa två herrar blåser sönder sina matcher. Att Kliko/Johansson ligger i topp är inte heller överraskande.


Snittet per match ligger på 13,01. Glädjande nog är det seriens bästa domarpar Nilsson/Håkansson som ligger närmast snittet, med sina 12,77 bestraffningar per match. Kanske är det just detta som gör dem till seriens ettor.

Av avbytarbanken - 14 januari 2010 10:55

IFK Skövde når något högre med sitt matchprogram än vad laget ligger i tabellen.


Ett glatt (halt) och sladdrigt program i A4-format andas inte kvalitet. Layouten är dock stilren. Det som främst slår Avbytarbänken är att programet saknar spelarpresentationer. En lagbild finns, men där får arenan i bakgrunden mer utrymme än spelartruppen. Enda vettiga läsningen finns på de två mittersta uppslagen. Resten är reklam. Inte roligt men förståeligt eftersom trycket hade försvårats om inte det matchunika legat på mittuppslagen.



Sifforna står för antalet sidor. Undantaget är de tre sista kategorierna som är en betygssiffra mellan 1 och 5, där 1 är underkänt, 2 godkänt, 3 bra, 4 mycket bra och 5 toppklass. Matchunik text innefattar den text som byts ut inför varje match.


Format: A4

Sidor: 16

Reklam: 11

Info: 3

Redaktionell text: 1,5

Matchunik text: 1

Layout: 3

Helhetsintryck: 2


Totalt: 2


Hur kan man glömma sina spelare? Tillsätt spelarpresentationer och betyget höjs.

Ovido - Quiz & Flashcards