avbytarbänken

Alla inlägg den 9 februari 2010

Av avbytarbanken - 9 februari 2010 22:11

Ystads IF letar ju som bekant ny tränare efter att ha sagt upp Torben Winther. Många namn har förekommit i ryktesfloran men ingen har sagt ja. Riskerar Ystad att bli ett nytt Skövde?


Skövde som ju fick nej från Vranjes när kontraktet redan var påskrivet, och som sedan fick ta till en nödlösning bestående av assisterande och juniortränaren.


Ystad IF borde vara en av de hetare svenska klubbarna att träna. Laget aspirerar redan denna säsong på sm-guldet, ekonomin är grundmurad och Ystad som handbollsstad är både en god plantskola och publikt stark.


Ovanstående är dock inga säkra anledningar för att ett tränare ska tacka ja. Uffe Nyström verkar intresserad, men frågan är även ställd till Magnus Andersson. Kommentarer i denna blogg gör dessutom gällande att även Staffan Olsson finns med i tankarna.


Så vad händer om alla tackar nej? Plockar Ystad då upp juniortränaren, eller får Seifert ta rollen som spelande tränare? Det är ett vågat spel att säga upp sin tränare innan man har en ny klar.


Avbytarbänken är medveten om att fan målas på väggen, men situationen är inte unik och tränarvärvningar har slagit bakut tidigare. Alltför många namn har nämnts för att situationen ska kännas säker. Å andra sidan. Magnus Andersson - en drömvärvning.

Av avbytarbanken - 9 februari 2010 12:51

Finns det några stora skillnader i bedömingen när en delegat finns på plats?


Statistik kan vridas och vändas på i en evighet. Nedanstående är givetvis beroende av vilka lag som spelar, spelarnas humör, domarnan humör, delegatens humör mm. Kanske kan man ändp skönja ett mönster.


Siffororna visar differensen mellan Guif, som hemmalag, och deras gäster vad gäller snittbestraffning på match. Negativt tal innebär att hemmalaget straffas hårdare. Utan delegat får Guifs gäster i snitt 2,8 fler bestraffningar. Utan delegat får istället Guif fyra fler bestraffningar. Detta ger en differens på 6,8 bestraffningar.


Hemmalag      Diff m del        Diff u del         Skillnad


Guif                2,8                 -4,0                6,8

Sävehof          2,0                 -1,0                3,0

Helsingborg     -0,3                -3,0                2,8

H43                -0,2                -2,3                2,1

Alingsås          1,5                 -0,3                1,8

Ystad              4,5                 2,8                 1,7

Redbergslid     0,0                 -1,7                1,7

Kristianstad     -2,0                -3,1                1,1

Lugi                -1,7                -1,8                0,1

Drott               0,0                 1,2                 -1,2

Malmö            -1,6                0,0                 -1,6

Skövde           -1,5                0,2                 -1,7

Hammarby      0,5                 2,8                 -2,3

Lindesberg      -6,0                0,7                 -6,7


En ganska jämn fördelning mellan positva och negativa tal i de båda kolumnerna. Delegaterna verkar således inte ha någon större inverkan. Förhållandet mellan hemma och bortabestraffningar påverkas inte heller nämnvärt sett till om hemmalaget får för- eller nackdel av delegat på plats.


Två lag sticker ändå ut. Guif och Lindesberg. Anledningen är svår att peka på. Lindesbergs höga siffra med delegat på plats är alamerande, med tanke på den låga siffran utan delegat. Avbytarbänken funderar på om publiken har med saken att göra. I det fallet borde dock Guifs och LIFs siffror vara mer lika.


Av avbytarbanken - 9 februari 2010 12:09

Lika bra att köra igång slutspelet. Rätt lag är nu ovanför strecket.


Några ytterligare placeringsförändringar kommer givetvis att ske, men de åtta lag som nu innehar slutspelsplatserna kommer även vara de lag som spelar slutspel i mars.


Lindesberg tappade viktig mark igår. Laget hade en poäng i en liten ask, men ett mycket orutinerat beslut fällde avgörandet. Sex sekunder är en evighet i handboll. Ändå valde Warvne att gå på ett stressat avslut. Täcket var på plats, Åström var på plats, och hade troligen tagit bollen även utan täck, och Jimmy Karlsson sprang. Åström kastade blint och nådde Karlsson. Mål och båda poängen till Bajen. Fantastisk upplösning.


Staffan var ovanligt pratglad i livehandbolls sändning. Både före och efter match. Ser vi en ny Staffan? Låt oss hoppas på det.

Ovido - Quiz & Flashcards