avbytarbänken

Alla inlägg den 19 mars 2010

Av avbytarbanken - 19 mars 2010 12:05

Den förestående eventuella degraderingen av Hammarby och RIK har fått Avbytarbänken att fundera över hur Elitserien nu kan göras bättre.


Kanske är det så att licensnämnden väntat på ett tillfälle att degradera två lag samtidigt, för att inte bli beskyllda för särbehandling. Nämnden kan motivera respektive nedflyttning med att det andra laget ju faktiskt inte fick licens.


Ponera nu att båda lagen får lämna serien. Återstår gör då tolv lag, varav tre i kvalspel. Risken är att fem lag får kliva upp från kvalserien. En situation som inte på något sätt skulle gynna handbollen. De lag som inte placerar sig topp tre i kvalserien har inte i Elitserien att göra. Med kvallag fyra och fem i Elitserien skulle nästa säsongs botten bli den sämsta på många säsonger och intresset för Elitserien skulle minska både publikt och medialt. Allt detta i en tid då vi inom handbollen faktiskt lyckats arbeta oss upp till bättre siffror inom alla områden. Utom just inom ekonomin för vissa föreningar.


Om Bajen och RIK degraderas så bör de inte ersättas. Låt tre lag gå upp från kvalet och "stäng" sedan serien. Tolv lag spelar dubbelserie och möter ytterligare tre lag borta och tre lag hemma. Totalt 28 matcher. Åtta lag till slutspelsserie (om den kvarstår nästa säsong), två lag i ingenmansland och två lag till kval. Inget lag åker direkt ur och kan därför bygga för framtiden, vilket skapar starkare föreningar och en bättre handbollsprodukt.


De två kvallagen riskerar förvisso att åka ur, men ett lag som inte klarar kvalspelet har inte heller i Elitserien att göra. Kvallagen ställs mot Allsvenskans lag ett till fyra, och slåss om fyra platser i Elitserien 2011-2012. Alternativt får Allsvenska ettan gå upp direkt och lag två till fyra (eller fem) får kämpa mot två kvallag från Elitserien.


I slutändan missgynnas ingen förening av den bantade serien. HEH får chansen att testa idén med poolspel och förhoppningsvis stärks produkten handboll.

Av avbytarbanken - 19 mars 2010 12:01

Roffe i E-tuna skriver att Zacke kan vinna skytteligan. Helt rätt, det kan han absolut göra. Anledningen till det potentiella segern oroar dock Avbytarbänken.


Spelarna tar nämligen med sig målen från grundserien in i slutspelsserien. Innebär att t.ex Roganovic i H 43 inte har chansen att försvara sin ledning. Ett fullständigt vansinnigt beslut enligt Avbytarbänken.


Dessutom ett beslut som ingen kommer bry sig om. Tv-bolagen kommer i vilket fall att titta på slutspelets skytteliga, och inte bry sig ett skit om hur många mål spelaren gjorde under de 26 första omgångarna, annat än i jämförelser två spelare emellan.


Arne Johansson får frågan i Folket om det inte är orättvist mot de som inte spelar slutspel.


– Det kan man tycka och Zoran kommer nog inte att kunna vinna skytteligan nu. Men å andra sidan kan man vända på det. Varför skulle statistiken inte räknas när serien fortsätter?


Jo, Arne Johansson, av den enkla anledningen att alla nu inte kan vara med och konkurrera. Med samma resonemang ska ju Zorans kvalmål räknas in i skytteligan. Dessutom skapar denna idé, precis som så mycket annat, ett minskat intresse för handbollsprodukten. I detta fall i synnerhet för Elitseriens målkung, som kan komma att ”firas” för sin seger trots att han gjort många mål färre än slutspelets bäste målskytt.


Förövrigt kan Zacke vinna även utan hjälp från grundserien.

Av avbytarbanken - 19 mars 2010 11:59

Boquist flyttar hem till Sverige. Han dementerar själv att Ystad, RIK eller Sävehof skulle vara aktuellt. Vilka klubbar återstår då?


Hammarby, som inte har råd, och Guif som är en vänsternia kort efter Micke Johanssons Norgeflytt. Guif med Boquist kan ta sm-guld alla dagar i veckan. Om de hittar ett bra komplement till Danne i målet.


Lindesberg ligger inte heller särskilt långt bort från Enköping, där Boquist kommer bosätta sig. Om Warvne lämnar LIF, vilket Avbytarbänken förespråkar, så skulle Boquist vara drömersättaren. Skulle även visa att LIF som förening vågar satsa lite. Kanske inte så sannolikt att Boquist går till en förening som nästa säsong kommer riskera degradering, men tanken kittlar.


Just Lindesberg, som förening, fick sig igår en avhyvling av Tränare Puljevic. Han riktade kritik både högt och lågt och till såväl spelare som ledning. I viss mån var säkert kritiken korrekt, men att samtidigt höja sig själv till skyarna gav lite besk eftersmak. Trots utpspelet så har dock LIF-lednignen orubbat förtroenden för Puljevic och kommer inte att lösa honom från sitt nya tvåårsuppdrag.

Ovido - Quiz & Flashcards