avbytarbänken

Alla inlägg under februari 2010

H43

Av avbytarbanken - 5 februari 2010 22:42

Avbytarbänken är smått chockad över H43s prekära ekonomiska läge.


Kanske är inte lundensare och skåningar förvånade. Snacket borde ha gått ett tag. Vi som håller till högre upp i landet och inte läser mer skvaller än det som skånetidningarna publicerar på nätet är dock mycket förvånade över H43s situation.


Redbergslid och Hammarby är elitseriens ekonomiskt svarta får. Så har det varit i flera säsonger och att några andra klubbar på allvar skulle blanda sig i det epitetet trodde inte Avbytarbänken. Övriga klubbar borde ha lärt av nämnda klubbars dåliga exempel och inte sätta sig en sådan situation.


Elitlicensen är givetvis inte i fara för H43. RIK och Hammarby har fått eko-dopa sig i många säsonger nu, så att sparka ut H43 vore justitiemord. För H43s del handlar det istället om att ordna den sportsliga licensen. Något som kan bli mycket svårt.


Helsingsborgs värvningar är givetvis ett stort hot mot H43, men kanske är de egna spelarna i längden det största hotet. Mot Alingsås gjorde H43 en bra match, men orkar spelarna kämpa för sin klubb om de inte får betalt. Ryktet säger ju så.

En spelare som inte har en naturlig anknytning till den förening han representerar kan snabbt tappa lusten om både resultat och pengar uteblir. Flera spelare uppges ha kontaktat nya klubbar inför nästa säsong. Om dess klubbar spelar i Elitserien eller högre så spelar H43s öde ingen roll för spelare som tänker röra på sig. Flera spelare uppges även vara besvikna på styrelsen agerande i Pavlovicaffären. Ett faktum som inte direkt stärker H43-hjärtat.

Av avbytarbanken - 5 februari 2010 22:13

Avbytarbänken funderar på vad Schneider matat sina mannar med under uppehållet.


Först ett enkelt avfärdande av starkt värvningsförstärkta OV. Ikväll kross av Kristianstad - på bortaplan. Dessutom hade Skövde sex utvisningar mot Kristianstads tre, och Friis/Larsson vann procentmatchen mot Appelgren. Skövde visar med eftertryck att de inte vill kvala. Kristianstads fina hemmasvit rök all världens väg och nu kommer inte laget ha den trygghet som de tidigare haft på hemmaplan.


Fyra lag har nu femton poäng, men Kristanstad har tre (!) matcher fler spelade än Malmö, och två mer än Hammarby och Lindesberg. Skövde plötsligt på slutspelsplats. Det blir en spännande vår för många lag.



Av avbytarbanken - 5 februari 2010 13:44

Livehandboll.se har de senaste dagarna bjudit på en del handbollsgodis i form av Studio handboll. Nu finns även årets mål att beskåda.


Klicka er in på sändningen från H43-Alingsås och spola fram till 43.40 i sändningen. Håller ni inte med? Lägg gärna en kommentar om konkurrerande mål.


Avbytarbänken kan även rekomendera Patrik Westbergs intervju med Axnér. En kvarts förtroligt samtal där Westberg vågar ställa obekväma frågor och Axnér vågar ge de obekväma svaren.

Av avbytarbanken - 4 februari 2010 18:48

Lite väl stora siffror i omstarten tycker Avbytarbänken.


Alingsås vann, trots tremålmarginalen, ganska säkert i Fofs Arena. När Alingsås har så bra spridning på målskyttarna så behöver de inte gå för fullt för att vinna sina matcher.


Malmö borde knutit ihop säcken mot RIK men tappade en poäng. Sett till förhandssnacket kanske det ändå blev en vunnen poäng. Tunga skador i Malmö.


Guif krossade Kristianstad hemma. Pava har nu tränats in i laget och Guif kommer att ta många poäng under våren. Kristianstad måste börja spela även på bortaplan.


Skövde vann den oerhört viktiga matchen mot OV på hemmaplan. Wahlström hystade in nio bollar i debuten. Kanske tog de andra spelarna för lite ansvar. OVs försvar skulle bli bättre med nyförvärven. Möjligen när de hunnit träna lite mer.


Ystad avfärdade Lindesberg utan problem. På måndag avgörs Lindesbergs öde denna säsong. Vinst hemma mot Bajen är ett måste om laget ska fortsätta utmana slutspelslagen.


Sävehof spurtade ifrån Drott och vann överraskande stort. Å andra sidan blir Sävehof vårens lag. Fick Avbytarbänkens röst i den pågående omröstningen till höger på denna sida.

Av avbytarbanken - 4 februari 2010 10:43

Avbytarbänken fortsätter genomgången av delegaternas förehavanden. Ni som inte gillar siffror ombedes läsa annat inlägg.


Det är fortsatt Fortfarande_Aktiv som presenterar sina siffror via Avbytarbänken.


Delegat på hemmaplan i % av spelade hemmamatcher:
Guif  75%
Sävehof 75%
Malmö 71%
Alingsås 67%
H43 63%
Hammarby 50%
Helsingborg 50%
Drott   38%
Lugi 38%
Redbergslid 38%
Skövde 25%
Ystads IF 25%
Kristianstad 13%
Lindesberg 13%
Delegat på bortaplan i % av spelade bortamatcher:
Hammarby 75%
Alingsås 63%
Helsingborg 63%
Lugi 57%
Malmö 50%
Drott   50%
Ystads IF 50%
Lindesberg 50%
Guif  38%
Sävehof 38%
H43 38%
Redbergslid 38%
Kristianstad 33%
Skövde 25%
Delegatassisterade domare i % av matcherna, samt totala antalet matcher inom parentes:
Gomér/Gomér 100% (4)
Hansson/Nilsson 100% (1)
Canbro/Claesson 78% (9)
Johansson/Kliko 67% (9)
Widell/Åström 60% (10)
Jonsson/Mäkinen 50% (10)
Håkansson/Nilsson 46% (13)
Jonsson/Silfverberg 44% (9)
Malki/Winberg 44% (9)
Johansson/Sonesson 43% (7)
Ahlvin/Koponen 33% (9)
Kurtagic/Wetterwik 22% (9)
Andersson/Björk 18% (11)
Finland/Finland 0% (1)
Norge/Norge 0% (1)
Snedfördelningen är total på hemmaplan. Fyra lag har delegat på plats i en tredjedel eller fler av matcherna. I botten har två lag endast haft delegat på plats vid ett tillfälle. Sifforrna är till viss del avhängt av vilket domarpar som dömer, men delegaterna borde få till en jämnare fördelning i vilket fall.
Siffrorna för bortalagen säger inte lika mycket. Fördelningen är dock lite jämnare.
Vad gäller övervakningen av de enskilda domarparen toppar bröderna Gomér med 100 %. Inte så konstigt med tanke på att detta domarpar nu skolas in i Elitserien. Malki/Winberg och Kurtagic/Wetterwik har förvånande låg procent med tanke på att även dessa herrar får ses som ungdomar i sammanhanget. Frapperande att ingen delegat fanns på plats varken vid det norska eller finska parets match. Där om någonstans kan ju delegaten behöva säkerställa nivån. Vårt just nu mest internationella par, Canbro/Claesson, har en underligt hög procent. EM-domare ska kunna klara sina matcher utan hjälp från läktaren.
Av avbytarbanken - 2 februari 2010 11:24

Som utlovat i tidigare inlägg ska Avbytarbänken försöka komma med några konkreta tankar om vad som kan göras bättre kring våra elitmatcher.


Avbytarbänken har inte tidigare behandlat arrangemangen i stort, utan ägnat mest tid åt matchprogramen. Undertecknad har dock varit runt på tillräckligt många arenor för att kunna bilda sig en uppfattning om vad som fungerar och inte.


Marcus Haglund hävdar ( http://www3.idrottonline.se/templates/NewsPage.aspx?id=483822 ) indirekt att matchprogramet inte är så viktigt för att locka folk. Avbytarbänken håller med, men ändå inte. Ingen extra publik lockas till arenorna med matchprogramet, såvida det inte går med som bilaga i den lokala tidningen. Däremot är Avbytarbänken övertygad om att matchprogramet är en av de kriterier som ny publik väger in när de beslutar om de ska gå på handboll igen. En central del i arrangemanget. Om man inte ens kan öppna programbladet och se hur gammal "den där nummer åtta" är, så faller mycket av intresset. Lika illa när inte ett ord finns att läsa inför matchen. Att vara på plast halvtimman innan match, hinna läsa in sig på någon av de intressanta spelarna och sedan identifiera honom bland de uppvärmande tillför en hel del för många.


Lika viktigt är en proffsig matchspeaker. En kort intervju innan match med hemmatränaren, bortadito och/eller en intressant person från läktaren. Kanske är förbundskaptenen på plats (gäller inte för tillfället då Staffan aldrig skulle ställa upp) eller något utlandsproffs på hemmasemester. Lyfter arrangemanget avsevärt.


När sedan matchen kommer igång har speakern en viktig roll i att sakligt och säkert informera om vad som sker på planen. Allt för många speakers tror att deras främsta uppgift är att vara någon form av publikledare och uppmana densamma att klappa händer. Sanningen är att många skrattar åt den typen av speakers. När man dessutom, som på en arena milen utanför Göteborg, spelar så hög musik att den mest inbitne discobesökaren håller för öronen så faller hela speaker/musik-delen fullständigt. Med rätt speaker och rätt musik så skapas stämningen i samspel med det som sker på planen.


Inspringet är ett inslag där de flesta klubbarna förstått vad det handlar om. Kan göras bättre på de flesta arenor, men här finns inga större problem.


Avbytarbänken har egentligen inget problem med knattematcher i pauserna. Problemet är att knattematcher bara används när pauserna inte kan fyllas med något vettigare. Avbytarbänkens tanke är istället att leja ut hela arrangemanget till någon av sponsorerna. Låt ett matchvärdskap kosta lite mer och ge sponsorn rätt att nyttja all "dötid".


De nya moderna arenorna ger stor möjlighet att ha en minimässa timmarna innan match. På plats finns i snitt 1200-1300 potentiella försäkringstagare, bilköpare, dagligvarushoppare, eller vilken bransch sponsorn nu företräder. Pausen lämpar sig alldeles utmärkt för utlottning av presentkort, eller för att presentera vinnaren i sponsorn matchunika tävling. Vill inte sponsorn själv stå för underhållningen kan de passa på att bjuda publiken på något extra. Kan vara allt från trollkarl till känd artist.


Se även till att alla i publiken har nära till en kiosk, och inte behöver lämna hallen för att köpa sitt kaffe. Närheten gör att fler handlar och detta ger större inkomster till arrangören. Ett enkelt kaffebord med tilltugg räcker. Plastmuggar är förbjudna. Papp duger gott.


Vad gäller mat och dryck så bör det vara ett givet inslag. Finns bara utrymmen för mingel ett par timmar innan match så ska det finnas mat till vettigt pris och gärna öl. Dessvärre är vi i Sverige väldigt restriktiva med ölservering, och framförallt är det alldeles för många som inte kan skilja på några öl till matchen och att supa sig dräggfull och störa övrig publik. Maten kan kännas som en belastning för arrangören, men med catering behöver inte arrangören fundera mer över den biten.


Avslutningsvis sätter Marcus Haglund i sin krönika rejält fälleben för sig själv. "...måste vara så jäkla urtrevlig mot press och annat löst folk", skriver han angående vilken roll han inte vill ha under arrangemangen.


Förhoppningsvis tycker Haglund ändå att pressen har en viktig roll. Sorteras Haglund inte själv in som press? Är han själv löst folk? Lite respektlöst uttryckt tycker Avbytarbänken. Det lösa folket i tidningar och tv är trots allt kanske de som främst säljer in arrangemangen till nya åskådare. Är inte pressen nöjd, tv på plats eller radioreportern glad så sprids ingen positiv bild.


Hur vi på handbollsarenorna hanterar pressens representanter är ett ämne för sig. Kanske får anledning att återkomma i ämnet.

Av avbytarbanken - 2 februari 2010 11:11

Ett tag sedan senaste betyget till ett matchprogram. På förekommen anledning kikar Avbytarbänken denna gång igenom HK Malmös program.


I HK Malmös programbald finns det man kan begära. Om iläggsblad är priset som får betalas för lite matchunik text så får det vara ok. Trist är det i vilket fall.


En hel del text om föreningens olika delar och en del bilder. Spelarprofiler på alla spelare. Kul med "ögonmarkering" i laguppställningen på de spelare i bortalaget som anses värda en extra titt.


Egentligen bara ett klart minus. Programet är rörigt och spelarprofilerna känns inklämda där de råkar få plats. Fem på ena sidan, tre på nästa och ytterligare fyra på nästa uppslag. Programet hade lyft ytterligare med lite sund disposition.



Format: A4

Sidor: 16 + 2 (iläggsblad)

Reklam: 8

Info: 1,5

Redaktionell text: 3

Matchunik text: 0,5

Layout: 1

Helhetsintryck: 3


Totalt: 2 +

Av avbytarbanken - 1 februari 2010 22:07

Avbytarbänken hittade precis Marcus Haglunds senaste krönika på HK Malmös hemsida.


Haglund ifrågasätter vad som egentligen är så fel med arrangemangen kring handbollsmatcherna, och varför ingen av alla de som klankar på arrangemangen kan komma med konstruktiva förslag istället.


Mellan raderna kanske man kan tolka in en känga vardera till Avbytarbänken och Stürmerfoul. Den sistnämnde har många gånger ondgjort sig över småpågarnas matcher i paus och undertecknad har genom sin betygsättning av programbladen delat ut kängor till diverse klubbar. Även om det inte är passningar till de båda bloggarna så har ämnena behandlats och ingår i många föreningars arrangemang.


Avbytarbänken återkommer i frågan när hjärnan arbetat färdigt. Några konkreta förslag på förbättringar ska säkert kunna presenteras.


Länk till krönikan:

http://www3.idrottonline.se/templates/NewsPage.aspx?id=483822

Ovido - Quiz & Flashcards