avbytarbänken

Alla inlägg under mars 2010

Av avbytarbanken - 21 mars 2010 21:04

Ryck i grupp A och omkastningar i grupp B.


Ystad kämpade emot i 55 minuter men fick se slagna med fem av Sävehof. Verkar ha gått hett till på slutet med direktrött på både Ungesson och Seifert. Avstängningar att vänta?


Även i tv-matchen mellan Guif och Alingsås blev det ett rött kort. I denna match för tre utvisningar och Alingsås klarade inte av att hålla Guif bakom sig med Bernhardsson på läktaren. Matchen kunde ändå gått hursomhelst och de berömda små marginalerna avgjorde.


Desto snällare i Malmö där Bajen vann med uddamålet. Endast en utvisning.


Nästan lika lite slutspelkaraktär i Skövde, och bara en utvisning per lag. Skövde utan knäskadade Andreas Nilsson hade inget att sätta emot.


Sävehof ryckte i grupp A. Malmö hade behövt vinna för att ha en rimlig chans. Får nu inrikta sig på ny dubbelseger mot Ystad.


Alingsås är hastigt och lustigt nere på tredje plats. Åndå har laget allt i egna händer. Seger i resten och förstaplatsen är klar. Samma sak för Guif, som dock bara behöver kryss i sista borta mot Alingsås. Först måste ändå båda lagen besegra Skövde och Drott två gånger.

Av avbytarbanken - 21 mars 2010 20:03

Nu är det även klart vilka tre lag från Allsvenskan som kvalar - Hästö, Tumba och Önnered.


Resultaten i de inbördes mötena blev som nedan;


Hästö - Önnered 31 - 30

Hästö - Tumba 32 - 29


Tumba - Hästö 31 - 32

Tumba - Önnered 37 - 28


Önnered - Hästö 35 - 40

Önnered - Tumba 33 -26


Ger en inbördes tabell som ser ut så här;


Hästö 8 p

Tumba 2 p

Önnered 2 p


Sett till resultaten ser det givet ut vilket lag som ska utmana elitserielagen om en plats i högsta serien.

Av avbytarbanken - 19 mars 2010 12:05

Den förestående eventuella degraderingen av Hammarby och RIK har fått Avbytarbänken att fundera över hur Elitserien nu kan göras bättre.


Kanske är det så att licensnämnden väntat på ett tillfälle att degradera två lag samtidigt, för att inte bli beskyllda för särbehandling. Nämnden kan motivera respektive nedflyttning med att det andra laget ju faktiskt inte fick licens.


Ponera nu att båda lagen får lämna serien. Återstår gör då tolv lag, varav tre i kvalspel. Risken är att fem lag får kliva upp från kvalserien. En situation som inte på något sätt skulle gynna handbollen. De lag som inte placerar sig topp tre i kvalserien har inte i Elitserien att göra. Med kvallag fyra och fem i Elitserien skulle nästa säsongs botten bli den sämsta på många säsonger och intresset för Elitserien skulle minska både publikt och medialt. Allt detta i en tid då vi inom handbollen faktiskt lyckats arbeta oss upp till bättre siffror inom alla områden. Utom just inom ekonomin för vissa föreningar.


Om Bajen och RIK degraderas så bör de inte ersättas. Låt tre lag gå upp från kvalet och "stäng" sedan serien. Tolv lag spelar dubbelserie och möter ytterligare tre lag borta och tre lag hemma. Totalt 28 matcher. Åtta lag till slutspelsserie (om den kvarstår nästa säsong), två lag i ingenmansland och två lag till kval. Inget lag åker direkt ur och kan därför bygga för framtiden, vilket skapar starkare föreningar och en bättre handbollsprodukt.


De två kvallagen riskerar förvisso att åka ur, men ett lag som inte klarar kvalspelet har inte heller i Elitserien att göra. Kvallagen ställs mot Allsvenskans lag ett till fyra, och slåss om fyra platser i Elitserien 2011-2012. Alternativt får Allsvenska ettan gå upp direkt och lag två till fyra (eller fem) får kämpa mot två kvallag från Elitserien.


I slutändan missgynnas ingen förening av den bantade serien. HEH får chansen att testa idén med poolspel och förhoppningsvis stärks produkten handboll.

Av avbytarbanken - 19 mars 2010 12:01

Roffe i E-tuna skriver att Zacke kan vinna skytteligan. Helt rätt, det kan han absolut göra. Anledningen till det potentiella segern oroar dock Avbytarbänken.


Spelarna tar nämligen med sig målen från grundserien in i slutspelsserien. Innebär att t.ex Roganovic i H 43 inte har chansen att försvara sin ledning. Ett fullständigt vansinnigt beslut enligt Avbytarbänken.


Dessutom ett beslut som ingen kommer bry sig om. Tv-bolagen kommer i vilket fall att titta på slutspelets skytteliga, och inte bry sig ett skit om hur många mål spelaren gjorde under de 26 första omgångarna, annat än i jämförelser två spelare emellan.


Arne Johansson får frågan i Folket om det inte är orättvist mot de som inte spelar slutspel.


– Det kan man tycka och Zoran kommer nog inte att kunna vinna skytteligan nu. Men å andra sidan kan man vända på det. Varför skulle statistiken inte räknas när serien fortsätter?


Jo, Arne Johansson, av den enkla anledningen att alla nu inte kan vara med och konkurrera. Med samma resonemang ska ju Zorans kvalmål räknas in i skytteligan. Dessutom skapar denna idé, precis som så mycket annat, ett minskat intresse för handbollsprodukten. I detta fall i synnerhet för Elitseriens målkung, som kan komma att ”firas” för sin seger trots att han gjort många mål färre än slutspelets bäste målskytt.


Förövrigt kan Zacke vinna även utan hjälp från grundserien.

Av avbytarbanken - 19 mars 2010 11:59

Boquist flyttar hem till Sverige. Han dementerar själv att Ystad, RIK eller Sävehof skulle vara aktuellt. Vilka klubbar återstår då?


Hammarby, som inte har råd, och Guif som är en vänsternia kort efter Micke Johanssons Norgeflytt. Guif med Boquist kan ta sm-guld alla dagar i veckan. Om de hittar ett bra komplement till Danne i målet.


Lindesberg ligger inte heller särskilt långt bort från Enköping, där Boquist kommer bosätta sig. Om Warvne lämnar LIF, vilket Avbytarbänken förespråkar, så skulle Boquist vara drömersättaren. Skulle även visa att LIF som förening vågar satsa lite. Kanske inte så sannolikt att Boquist går till en förening som nästa säsong kommer riskera degradering, men tanken kittlar.


Just Lindesberg, som förening, fick sig igår en avhyvling av Tränare Puljevic. Han riktade kritik både högt och lågt och till såväl spelare som ledning. I viss mån var säkert kritiken korrekt, men att samtidigt höja sig själv till skyarna gav lite besk eftersmak. Trots utpspelet så har dock LIF-lednignen orubbat förtroenden för Puljevic och kommer inte att lösa honom från sitt nya tvåårsuppdrag.

Av avbytarbanken - 18 mars 2010 12:08

GP skriver att RIK ligger pyrt till. I så fall borde Hammarby redan gett upp.

 

Liganämnden ska ha in bokslut i dagarna. RIK-ledningen erkänner utan omsvep att de inte lyckats nå uppsatta mål. Innebär det att licensen ryker?


Avbytarbänken har i flera säsonger ansett att föreningar som inte sköter sig ska få ta konsekvenserna. Denna gång finns dock viss tvekan. Det känns som att RIK verkligen försökt att få ordning på saker och ting. Spelare har sålts och utgifter stramats åt. Dessvärre finns det annat som gått emot RIK. Publiken sviker fatalt och sponsorer har dragit tillbaka utlovade medel. Inte lätt att hålla ekonomin i skick när inräknade pengar plötsligt försvinner.


I Hammarbys fall är det istället dax att agera. Föreningen blöder och stora summor försvinner så fort klubben får tillgång till pengarna. Ändå fortsätter skulderna att öka. Spelarna får enligt uppgift ingen lön. Många rykten gör även gällande att licensen denna gång ryker för Hammarby.


Om Bajen degraderas efter slutspelsserien så bör lag fyra i kvalserien få den vakanta elitplatsen. Om även RIK får lämna så tar fem av sex kvallag plats i Elitserien 2010-2011.

Av avbytarbanken - 18 mars 2010 11:27

Dax att summera sista omgången och blicka framåt mot ett mycket intressant slutspel.


Inleder med gårdagens snackis. Den uteblivna straffen i Lund. Alla tyckare anser att straffen är solklar. Ändå var domaren helt säker på sin sak. Stod lugnt kvar och skakade på huvudet direkt efter situationen. Troligen såg han något som vi andra inte gjorde. Linjespelaren över linjen eller var det så att Skövdespelarens bensax var ett resultat av att Månsson slet omkull honom? Vi lär aldrig få veta. Om det ändå blåsts för straff så hade Appelgren knipit den. RIK hade lämnats utanför slutspelsserien i vilket fall.


Avbytarbänken fick inte riktigt till sina tips igår, men två kryss innebär att tipset var två mål från fem rätt. Gav dock inga pengar hos Svenska Spel.


Lugi hade allt att spela för men gick som vanligt in i väggen. Det är nog ingen som är förvånad över att Lugi till slut missade slutspel, med tanke på vårens spel. Däremot är troligen de flesta förvånade om man blickar tillbaka mot våren. Sandgren och Zanotti har en del att fundera på. Usel inledning, följd av en fantastisk period, och sen en fullständigt urusel avslutning. Något har brustit i planeringen.


Drott verkar vara bättre än många lag i den här serien men mot de riktiga topplagen räcker de inte till. Storförluster mot Guif, Alingsås och Sävehof. Räcker inte med ett bra försvar för att slå de bästa.


Malmö gjorde vad de kunde och fick nödvändig hjälp. Bra för handbollen att ett lag från Sveriges tredje stad spelar slutspel, tycker Avbytarbänken. Dock kommer inte Malmö har så mycket att sätta emot när slutspelet drar igång. Eller kanske ändå. Skånederbyna har slutat lite hur som helst under säsongen och Malmö slog faktiskt Ystad i båda matcherna.


Malmö och Ystad ingår i grupp A, tillsammans med Sävehof och Hammarby. Sävehof tar hem denna grupp helt utan problem, om de nu vill vinna gruppen. Sävehof har nu möjlighet att välja om de vill möta ettan eller tvåan i grupp B, genom sin placering i gruppen. I vilket fall startar matchserien i Partille. Hammarby är rejält stukat och Tingsvall lär bli borta åtminstonne under slutspelsserien. Lägg till tidigare skador och Bajen kommer få det svårt. Malmö går in i slutspelet med en positiv känsla och Ystad kommer fortsätta att prestera en jämn ojämnhet. Kan bli ett getingbo om den andra platsen i grupp A.


Guif gjorde processen kort med Drott i sista matchen och tog tredjeplatsen. Ger Guif både en extra poäng och övertag på Halläningarna inför kommande matcher. Skövde har förvisso besegrat Alingsås i båda matcherna denna säsong, men kommer inte att plocka många segrar i denna grupp, och får slåss med Drott om tredjeplatsen. Alingsås och Guif gör upp om de två översta platserna. Matcherna kan sluta hur som helst. Alingsås vann borta då Guif var på dekis och Guif vann stort i Nolhaga under den tid då Alingsås var som mest nerspelade och nertränade. Segraren bör slippa Sävehof i semi.


Om Sävehof ändå skulle bli tvåa i sin grupp så vill inget lag vinna grupp B. Hur kommer då sista matchen att se ut? Laget som hinner göra flest självmål förlorar? Kanske ändå bättre att möta Sävehof över fem matcher istället för i en final.


Avbytarbänkens tips blir ändå följande;


Sävehof vinner grupp A före Ystad, men det blir som sagt hårt om andraplatsen. Kan lika väl bli Hammarby.


Alingsås vinner Grupp B före Guif. Bonuspoängen blir viktig för att sära på lagen.


Alingsås vinner sin semi vare sig de får möta Ystad, Hammarby eller Malmö.


Sävehof har inga större problem med Guif denna säsong.


Finalen blir västsvensk och kan sluta hur som helst.


Kristian Bliznac vinner återigen slutspelets skytteliga. 25 mål sista tre omgångarna i grundserien skvallrar om det.


Av avbytarbanken - 17 mars 2010 21:08

Röken har skingrats. Agnarna har sållats från vetet. Åtta lag har gjort jobbet och är klara för slutspel.


De sista platserna togs alltså av Skövde och Malmö. Tre lag på 25 poäng, och målskillnaden avgjorde plats sex till åtta.


Slutspelsgrupperna ser ut så här, med tabell över inbördes möten i serien och tabell inklusive erhållna bonuspoäng.


GRUPP A


1) Sävehof

4) Ystad

6) Hammarby

8) Malmö


Grundserietabell


Sävehof 10p

Hammarby 6p

Ystad 4p

Malmö 4 p


Slutspelstabell (med grundseriens resultat plus bonuspoäng)


Sävehof 13p

Hammarby 7 p

Ystad 6p

Malmö 4p






GRUPP B


2) Alingsås

3) Guif

5) Drott

7) Skövde


Grundserietabell


Guif 8p

Alingsås 6p

Skövde 6p

Drott 4p


Slutspelstabell (med grundseriens resultat plus bonuspoäng)


Guif 10 p

Alingsås 9p

Skövde 6p

Drott 5p





SEMIFINALER


Sävehof - Alingsås


Båda lagen vann på bortaplan, så med samma logik som i ovanstående grupper - 3-2 till Alingsås


Guif - Hammarby


Lagen vann i respektive bortamatch. 3-2 till Hammarby.



FINAL


Alingsås- Hammarby


Båda lagen vann på hemmaplan. Ovisst.






Observera att ovanstående baseras på resultaten i grundserien och alltså inte är Avbytarbänkens tips. Finalparet är dock det som Avbytarbänken tippade innan säsongen. 


Avbytarbänkens nu gällande tips publiceras i morgon, torsdag.

Ovido - Quiz & Flashcards