avbytarbänken

Alla inlägg den 10 maj 2009

Av avbytarbanken - 10 maj 2009 14:13

Oj vilken fantastisk final det blev, för de som tittade med objektiva ögon. Blåa och röda fans slets istället mellan hopp och förtvivlan.


Två lag med stolta och duktiga fans, så nu är det kanske slut med snacket om att Hammarby måste vara i final för att det ska bli fest. Globen var röd och blå (var fanns alla Sävehofare?) och Guifsupportrarna var i numerärt överläge. Måste varit minst 5000 Eskilstunabor, mot kanske 2000 Alingsåsfans. Enda smolket i fansbägaren är att delar av klackarna inte kan stötta sitt lag utan att häckla motståndarfansen. Vad får man till exempel ut av att sjunga "Alla suger kuk i Alingsås"? (Därmed inte sagt att Alingsåsklacken var prickfri)


Som avbytarbänken såg det var det väldigt nära att matchen avgjordes redan efter en kvart. Alingsås var ytterst nära att göra som i sista matchen mot Hammarby och springa ifrån till storledning redan i första halvlek. Guif fick dock stopp på det stundande raset och hittade tillbaka i matchen. Starkt att orka vända 9-14 till ledning en bit in i andra halvlek. Även starkt av Alingsås att ta tillbaka kommandot och slutligen vinna.


Flera spelare förtjänar överbetyg. I Guif syntes Robin Andersson och Mathias Tholin mest, och även Lucaus andra halvlek ska lyftas fram. Flest vinnare fanns dock hos de svenska mästarna, med Kappelin och Bliznac i täten. Kappelin var anledningen till att Alingsås var nära att avgöra matchen på bara femton minuter och Bliznac mulade sönder allt snack om att han inte kan prestera utanför Nolhagahallen. Daniel Svenssons sista insats i Alingsåströjan blev minnesvärd. Straffräddning i ett oerhört viktigt läge. En spelare som gjorde ett jättejobb men som inte alltid får rubrikerna är Ville Kangas. Fantastiskt försvarsspel, alltid på gränsen men ingen utvisning på hela matchen.


På tal om utvisningar så måste Glenn Andersson polera sitt spel. Att spela tufft och grisigt är en sak, men att äventyra hela lagets öde genom fula överfall är rent ut sagt idiotiskt. Ett rött kort hade inte varit fel, men å andra sidan har Alingås tillräckligt bra bänk för att vinna matchen ändå. Tvåan på Glenn Andersson gör att Blanks röda känns oerhört märkligt. Tvåan är solklar, men ett rött? Domaren måste sett det som att knuffen tog i ansiktet. Bliznac gjorde troligen även sitt för att påskinna att så var fallet. Två minuter skulle Blank ha i vilket fall, så domarens val av ett rött förändrade inte matchutgången.


Domarinsatsen var inte prickfri, med en del underliga utvisningar, men totalt sett var nivån lika åt båda hållen och det är trots allt det som är viktigast.


SVT gör som vanligt en riktigt bra sändning men lite dålig känsla att plocka Johan Petersson till intervju när pokalen ska delas ut och segerfoto ska tas. Petersson verkade dock inte bekomas utan log med hela ansiket under intervjun i studion. Härligt att se en svensk handbollshjälte som äntligen får sitt sm-guld. Takkameran var ett fantastiskt inslag som gav en helt ny syn på vissa situationer. Kan vi få en sån i varje hall som SVT sänder ifrån, tack. Roger Blomqvist fick vara golvreporter och lyckades inte ens med det. Efter matchen ställs frågan till Tholin - "Ni gjorde en fantastisk första halvlek". Vilken match såg Roger?


Slutligen några spretiga reflektioner kring finalen.


Är röda havet enbart en medgångspublik? Det var förvånande tyst när laget var i underläge och inför utdelning av silvret ebbade havet ut med 70%. Var inte silvret mer värt än så för publiken?


"Pava" stod i Guifklacken. Ännu närmare en övergång?


Zacke och Tholin måste bli mer rutinerade. Allt för mycket fokus läggs på annat än det egna spelet. Det lyfts i motståndare som sitter ner, det gnälls på domare och Tholin ska ständigt fram och psyka motståndarna. Zacke är en landslagsman och blivande stjärna. Tholin har dock långt dit. Många står före och en av spelarna är gårdagens motståndare Charlie Sjöstrand som är en minst  lika starkt kontrare och dessutom mycket säkrare i kantläget.



Säsongen är över. Grattis Alingsås. Trots andraplatsen, även stort grattis Guif som blir att räkna med ett tag framöver.



Avbytarbänken fortsätter att handbollsblogga. Bland annat kommer åsikter om vilka regler som borde stramas upp och tittas extra på från domarnas sida.

Ovido - Quiz & Flashcards