avbytarbänken

Alla inlägg den 13 maj 2009

Av avbytarbanken - 13 maj 2009 09:30

Det finns massor av handboll och händelser att skriva om för tillfället. Avbytarbänken väljer dock att göra som Eskilstuna-Kuriren och koncentrera sig på Peter Mattias Janssons förehavanden.


Peter Mattias Jansson, eller Mattias Jansson som han brukar omnämnas, blev ju avstängd från vidare dömeri mitt under pågående sm-slutspel. Anledningen skulle vara att han trots tidigare varning fortsatt blogga om sitt dömeri. Allt detta vet säkerligen ni handbollsfrälsta det mesta om, så vidare till åsikterna.


Nu har Jansson gått ut i pressen, och de enda som verkar vilja berätta Janssons historia är Eskilstuna-Kuriren. Övriga handbollsjournalister i Sverige verkar ha genomskådat martyren Mattias Jansson. Redan för tiotalet (?) år sedan var Jansson på jakt efter mediatid. Han misshandlades då i Borås och fick tidningarna att tro att det handlade om böghat. Jansson är öppet homosexuell och ser det som sin största uppgift att sprida evangeliet. Senare visade det sig dock att delar av historien var påhittad. Personer som funnits med under Janssons karriär inom handbollen vittnar även dem om att detta är en man som det alltid händer saker kring.


Peter Mattias Janssons sexualitet har förhoppningsvis inget med historien att göra. Avbytarbänken lägger heller ingen värdering i en persons sexuella läggning men tycker att det går över styr när "bögkortet" måste spelas ut så fort man känner sig felbehandlad. Ett martyrskap blir lätt ett pajasdito.


Jansson vill få det till att hela historien bottnar i att han är öppet homosexuell och att Elitdomarföreningen inte accepterar detta. Om så är fallet så är det givetvis en stor skandal, men mer troligt är att det faktiskt handlar om Jansson bloggande där han flera gånger indirekt pekat ut lag och tränare i negativa ordalag.


Själva avstängningen kom i ett väldigt underligt läge. Beslutet togs dagen innan Jansson/Sandblom skulle döma LIF-AHK i kvartsfinalerna, och avstängningen förkunnades dagen efter. Hade det inte varit enklare att låta ett annat domarpar ta platsen i slutpelet, alternativt peta bort Jansson/Sandblom inför semifinalerna? På det sättet hade Kjell Eliasson och co sluppit en hel del svårigheter.


Avbytarbänken sympatiserar visserligen med domarkommitténs avstängning för bloggandet, och menar även att paret inte har i slutspelet att göra då de tillhör bottenskrapet av svenska elitdomare, men saker och ting måste ändå gå rätt till. Om Eliasson hade varnat Jansson vid tidigare tillfälle vet bara de två inblandade. Någon skriftlig varning verkar i vilket fall inte existera. Jansson har redan fått avlag på sin anmälan till JK, men fortsätter nu med anmälan till Diskrimineringsombudsmannen.


Några av frågorna som DO nu vill ha svar på behandlar Janssons anställningstrygghet som elitdomare, och om ett kollektivavtal finns. Senast Avbytarbänken kollade fanns det inga proffsdomare inom svensk handboll och lönerna betalades av klubbarna. Handbollsdömeri är en välbetald hobby.


Jansson berättar idag i Eskilstunakuriren om hur övriga elitdomare uppfört sig på domarkurser. Verkar som ett sista desperat försök från Jansson att fälla domarbasen. Vad vill Jansson, att alla andra elitdomare ska plockas bort så att han och sämre domare får döma istället?


Nä. Inse att de riktiga skälen till avstängningen handlar om att Jansson bloggat om sådant han skulle låtit bli och att hans kamp för homosexuellas rättigheter återigen har gått överstyr. Denna gång drabbar det en hel domarkår, inklusive kollegan Sandblom.


Om det mot förmodan skulle vara så att det finns ett böghat bland elitdomarna, och framförallt Kjell Eliasson, så är det givetvis en praktskandal och huvuden kommer att rulla.

Ovido - Quiz & Flashcards